Turfrace 2007

We hebben afgelopen weekend meegedaan met de Turfrace. Dit is een wedstrijd van ca. 100km van Warmond naar Vinkeveen en Retour naar Warmond "Waarbij geen motor gebruikt mag worden".

Donderdag 20 september

‘s-middags hebben Marcel en Edwin nog enkele zaken klaar gemaakt voor vertrek. Uiteindelijk zijn we met de ploeg om 16:30 gaan varen vanaf de Oostbuurt. Aan boord waren Edwin, Marcel, Frank en Willem Doorduin. Wouter Boers "die ook mee is wezen turven" is met zijn eigen boot naar Warmond gevaren.

Even in Leidschendam een snackie gehaald en weer doorvaren. We kwamen om ca. 21:00 uur aan in Warmond. Lekker slapen……

Vrijdag 21 september

Om 06:15 uur gaat het wekkertje af….. mmmmmm. Langzaam komt er wat beweging in. Even ontbijten en de spullen in orden maken. Om 07:00 uur is er Palaver. Hier wordt het een en ander besproken. We krijgen ook een GPS tracker mee. Zo kunnen ze iedere boot in de wedstrijd bijhouden en in de gaten houden. O ja. Wouter hebben we ook nog even wakker gemaakt.

Rond 07:30 uur is de start. Dit loopt allemaal goed. We kunnen vrijwel direct zeilend de kaag over richting de ringvaart van de Haarlemmermeer. Over de A-4 heen en richting de Brasem. Bij Oude-Wetering moesten we voor de eerste keer jagen. Dit liep allemaal vrij vlot. We hadden voorgenomen om zo dicht mogelijk bij de "Ondernemening" te blijven. Dit bleek al snel te abitieus te wezen (zou dat toch aan dat mannetje extra liggen bij hun?).

De Brasem over konden we in een slag halen. Op naar Langeraar. Net voor de eerste brug ( Rijnsaterwoude) drijgt de "Jan Krul" ons in te halen. Maaaaarrrr er zit een keersluis in de weg. Er zijn twee doorgangen en wij gaan met de "Nostalgie" door de breedste. De "Jan Krul" gaat met volle zeilen voor de wind af op de smalle doorgang. Gaat dat passen? Nou net aan…. wel met een enorme klap tegen het remmingswerk aan. (denk gebroken nu) En toen dachten wij, dat hij nooit meer tussen de sluis uit zou komen. Maar toch…. het lukte.

De "Ondernemening" hebben we nog steeds in het zicht. Heel mooi.

Alleen bij de ophaalbrug in Langeraar slaat het noodlot toe. De voorstag blijft hangen aan het val van de ophaalbrug en breekt af. De mast komt een stuk naar beneden en de giek stuitert op de achterroef. De fok komt ook direct naar beneden zetten.

G V D dat is goed mis dacht ik. Marcel was door de klap over boord gegaan en lag in het water. Die heb ik eerst maar eens uit het water gehaald. Hierna als de brandweer het groot zeil losgehaald en op het dek gegooid. Even bijkomen en beslissingen nemen. "Jammer" er komt een heel mooi stuk aan om te zeilen, maar we kunnen niets anders dan Jagen. De mast hangt op half tien en we kunnen niet meer zeilen.

Dan maar aan de kant. Edwin achter het Roer en Marcel gaat de voorstag en de fok repareren. Wouter, Frank en Wim gaan jagen. De "Ondernemening" is dan al uit het zicht verdwenen. De "Jan Krul" en de "Hylke Tromp" halen ons nu ook met 100 per uur zeilend in (Shit….) De "Jan Krul" beid nog hulp aan in de vorm van wat passende blokken of harpen. Voor de "vijfgaten brug" zien we nog, dat de "Jan Krul" gemakshalve een halve boom meeneemt in de mast. Gelukkig breekt de boom af en niet de mast. De halve boom valt op het dek.

Jagen gaat niet meer en Edwin en Willem gaan bomen. Na de "Vijfgatenbrug" schieten we het Aarkanaal op. We kunnen hier het zeil weer omhoog doen. Marcel gaat droge kleren aan doen. en we proberen weer wat schade in te halen. Dit valt dus niet mee. We kunnen simpelweg de "Hylke tromp" en de "Jan Krul" niet zeilend inhalen. We moeten zelfs alle roeiriemen inzetten om ze bij te houden.

Rond het middaguur komen we aan bij de Tolhuissluizen aangekomen. Hier gaan we het Amstel-Drechtkanaal op. Gelukkig kunnen we aardig bij de andere schepen blijven. We proberen eigenlijk om ze toch voorbij te komen om voor de "Hylke en de Krul" op de waver te komen. Helaas…. Op de waver zijn Edwin, Frank en Wouter de kant op gegaan om te gaan jagen. De wind is wat weggevallen en we moeten er snelheid in houden. Zij hebben vanaf 13:40 tot 15:40 aan het jagen geweest. Soms "Bij een vlaag" ook hardlopende erbij. Daar ga je dus goed kapot van…… Maar het heeft zin… we halen de "Jan Krul" na ca. 3 km in.  Bij elke brug doen we nu netjes het zeil omlaag (schade en schande wordt men dus wijs). Rond 15:40 liggen we voor de Proosdijersluis. De Hylke is ons voor gegaan. De wind trekt nu weer wat meer aan. We roeien na de sluis naar een steiger voor de plas. Hier tuigen we rustig op en kunnen na het maken van twee slagen in de luwte de plas op. Dat gaat lekker. Water op het voordek en op naar Borger. Net voor vinkeplas halen we de "Hylke Tromp" in. We gaan het laatste stuk roeiend naar de finisch. We komen rond 16: 40 uur binnen. !!! bijna één uur later dan de Ondernemening !!! "Schaam"

Wel jammer, dat de "Hylke" op de motor binnen komt. We kunnen nu lekker bijkomen en gaan eten. Van het feest hebben we niet veel meegemaakt. We waren allen goed naar de kloten. (Ook al was het volgens de oudgediende een makkelijke dag)

Zaterdag 22 september

We hebben bij de 13e provincie kunnen eten. Wel zo handig. Rond 11:00 uur zijn we vanuit Jachthaven Borger gestart met de nieuwe dag. Vanaf de jachhaven zijn we direct gaan roeien met z’n vieren. Na ca. 500 meter hebben we het zeil omhoog gedaan. We hebben wel tot en met de "Provinciale brug" bij moeten roeien. Anders kwamen we te veel achter. In de Geuzensloot zijn we zo snel mogelijk gaan jagen.

Jammer, dat de brug in Vinkeveen net voor ons dicht ging. De brugwachter gaf aan, dat er tot Demmerik file stond. "Dus" Open dat ding… we hebben haast. Het jagen ging tot Wilnis goed. We bleven net in Wilnis in een hoge Wilg hangen. De neerhaallijn bleef hangen. Verdorie…. De hele boot stil in de kant en vast…….. De neerhaallijn hebben we losgehaald en door met de handel.

Grofweg tot en met Mijdrecht hebben we gejaagd. In de Kerkevaart richting de Pondskoekersluis hebben we het zeil er weer bijgezet. We moesten echter toch nog goed bij jagen om een beetje snelheid te behouden.

In de sluis kregen we lekkere bonensoep van de 13e provincie. Helemaal Goud. Willem heeft tijdens het schutten de jaaglijn klaargelegd. Na het schutten is Edwin klaar gaan staan bij de jaaglijn. Frank, Wouter en Marcel hebben de "Nostalgie" uit de sluis uitgeboomd. Alleen bleef daarna de vaarboom aan de deur hangen. Snel los kunnen halen en nog aanggooid. Edwin, Willem en Frank hebben op de Kromme Mijdrecht tot aan Uithoorn gejaagd.

Na de kruising zijn we links de "Amstel" opgeroeid. Waar het weer mogelijk was zijn we weer gaan jagen. Na Vrouwenakker kregen we te maken met die lastige knotwilgen. Dit jaar hebben we het er op gegokt om op de weg te gaan lopen. Eigenlijk, was dit wel gevaarlijk. Maar het liep wel lekker. Rond de klok van 17:20 uur kwamen we aan bij de Tolhuissluizen.

Er werdt door de tourvaarders een tent opgezet. Hier kregen we te eten en ‘s-avonds een biertje drinken.

Zondag 23 september

07:30 uur het wekkertje gezet. We hebben even in een jaren 60 kroeg een ommeletje gegeten en om 09:30 uur was de start van de 3e dag. We moesten nog enigzins haasten. We hebben tot en met Oude-Wetering op de Drecht Gezeild en gejaagd tegelijk. Alleen bij de vaste brug voor Leimuiden ging het fout met het aangooien van de jaaglijn. Daar hebben we nogal wat tijd mee verloren.

In Oud-Wetering kwam voor Ed de man met de hamer langs. (ingestort) Edwin was dermate verkouden, dat het uit zijn ogen oren en neus liep. Praten was er ook niet meer bij. "Alleen piepgeluiden" Na een oppeppend praatje van Wouter over "vliegtuigen en onderwijl uitstappen" zag Ed het licht weer. Jammer genoeg hadden we na de weteringbrug aan de ringvaart direct moeten gaan jagen. Dat deed de "Jan Krul" wel en die haalde ons weer in. Wanneer we konden zijn we als een speer gaan jagen om de schade te beperken.

De boerenbuurt konden we ook aardig bezeild nemen. Stevig bijroeien om snelheid te houden. Toen we de Kever op kwamen konden we met veel knijpen in één keer naar de Spijkerboor. Het Zweiland was ook net te bezeilen. En hup de Leede op. Finishen….. 

We hebben een totaal tijd neergezet van ca. 19 uur. in 2006 was dat 18 uur….. We hebben dus voor 2008 weer wat te verbeteren. Wel raar, want we hadden veel betere wind en het idee, dat het beter liep. Maar ja….

Na de prijsuitrijking direct gaan varen om de sluis te halen. Net op het nippertje in Leidschendam aangekomen. Even snack halen en weer door. Om 20:30 uur waren we weer thuis.

 

Groetjes,

Edwin.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s